פרקט ורסאי
במאה ה- 16 באירופה החלוקה בין עשירים ועניים הייתה ברורה: בבתי העניים היו רצפות מעפר, ובבתי העשירים מרצפות משיש. בשל תדירות השטיפה הגבוהה של האריחים נרקבו משטחי העץ שהיוו את הבסיס לאריחי השיש דאז. הדבר הוביל להצגת סוג חדש של ריצוף בשנת 1684 בוורסאי, צרפת. הריצוף נעשה על ידי חיתוך עץ בצבעים שונים וצורות הנדסיות מגוונות כמו מקביליות, משולשים, מעוינים וכד'. הם היו מיועדים להדבקה על רצפת בטון.
כיום, פרקט זה נקרא "פרקט ורסאי" ואז, בהצגתו בוורסאי עצמה הוא נקרא "פרקט בנגרות עץ". היו אלו מרצפות שהיוו יצירות אומנות ובנייתן על הקרקע ארכה זמן לא מועט. המרצפות הללו הופיעו רק בבתי עשירים, לרוב משפחות מלכותיות, למשל בארמון גרנד טריאנון בשוודיה, שם הונחו מרצפות אלה על ידי האדריכל דניאל קרונסטרום.
רצפות הפרקט, אם כן, זכו לתשומת לב מרובה. במאה ה- 17, מקצוע הכנת הפרקטים תפס תאוצה ונהפך לאומנות. הפרקט האומנותי התפתח באירופה למספר טכניקות התקנה, שהפופולרית ביניהן נקראה "אדרת דג" על שום דמיונה ללשד העצמות של הדג. סוג העץ שהותקן בשיטה זו: פישבון. סוגי פרקטים נפוצים נוספים דאז היו פרקט לוחות ופרקט מלבני. בשנת 1750 רווחו מאד גם פרקט ארמונות ופרקט פסיפס (מוזאיקה), אשר יוצרו מסוגי עץ אזוטריים למדי.
פרקט מוזאיקה
היה זה עץ פשוט שביטא את עיקרון הסימטריה, עם עיטורי פנים רבים בכל משטח עץ. הביתן המצרי בארמון ורסאי מכיל רצפה מפרקט זה עם מדליונים מעוטרים עליו.
רצפת פרקט זו נדרשה לתחזוקה רציפה על ידי עובדים שבילו זמן רב בניקוי ובליטוש המשטחים. רק זה מה שהבטיח שהם יישמרו כמבריקים וחדשים. בשל העובדה כי החומרים הללו אינם עמידים, סדקים החלו להופיע על העץ במהרה, וזה דרש את עקירתו מהקרקע, התקנת פרקט חדש והתחלת התהליך כולו שוב.
פרקטים בארה"ב – היסטוריה
מדינה זו, שכבר במאות ה- 16-17 ניחנה בשפע עצים, אפשרה גם לעניים ואנשי מעמד הביניים לרכוש בקלות פרקטים לבתיהם. הם הניחו, ברובם, קרשי עץ חתוכים ומלוטשים. חלק מעבודת הליטוש הייתה תוך כדי מגורים: הם הודבקו במצב גולמי ולוטשו ברבות השנים עקב הדריכות הרבות. כך או כך, מי שהשאיר בביתו את הפרקטים היה רק מי שגם הרשה לעצמו את עלות התחזוקה היקרה.
נקודות דעיכה ופופולריות של רצפות פרקט בציר הזמן
פרקטים מעץ היו פופולריים למדי עד שנת 1930, אז החל שוק השטיחים לפרוח, ויותר ויותר צרכנים פנו לרכישת שטיחים מקיר לקיר בשביל שהעץ יכוסה, ובכך – לא יהיה צורך בתחזוקה שוטפת יקרה. עד מהרה שטיחים היו כיסוי הרצפה המועדף בעולם.
בשנות ה- 80-90, כולל בשנות התשעים המאוחרות, החל הפרקט שוב לתפוס את מרכז הבמה, עקב טכניקות ייצור משובחות יותר שנוצרו. הן סיפקו משטח עמיד יותר, מה שהאיץ שוב לקוחות להתעניין ברכישת משטחי עץ לרצפה. עניין נוסף התבטא גם בייצור עצמו שנעשה יעיל יותר ועל כן זול יותר, מה שאפשר ליותר צרכנים לרכוש פרקטים לבתיהם.
רצפות העץ נעשו פופולריות גם בשל המגוון הרב, והאפשרות להתאים אותן גם לבית מודרני ואורבני וגם לבית בסגנון עיצוב כפרי ועתיק. המרקם העשיר שנוצר מספק עד היום עיבודים שונים של פרקט המוסיפים הוד והדר לכל בית ומבנה.
פרקטים בעידן המודרני
הפרקט הפופולרי ביותר כיום הוא "פלנק". במקום עץ מעוצב עם מדליונים בסגנון המאה ה- 16 ישנן רצפות עמידות עם עיצוב המתבסס בעיקר על המרקם החלק (במקום המעוטר) וזה מה שהופך אותם ליותר פופולריים אף ביחס לימי המאה ה- 16 עצמה. יחד עם זאת, אריחי ורסאי, פישבון, שברון ומוזאיקה עדיין ניתנים לרכישה, אך הפעם עם טכנולוגיות השימור של המאה ה- 21 המאפשרות פטור מלא מתחזוקה שוטפת.
אלברו – פרקטים בהתאמה אישית לבית ולמבנה
בואו להתחדש בפרקטים חדשים מבית "אלברו". גימור ועיבוד חדש לכל ריצוף פרקט. משטחים עמידים. הדרכה תינתן לגבי שטיפת משטחי העץ בעת ניקיון הבית.
לכל המידע על פרקטים איכותיים מבית אלברו הקליקו כאן!